Cryptolocker Virüsü Nedir ve Bilgisayardan Nasıl Kaldırılır?

Crypt0L0cker Virüsü Nasıl Kaldırılır ve Hakkında Bilgi

Merhaba, bu virüsün nasıl temizlenebileceği konusuna geçmeden öncelikle cryptolocker virüsünden bir bahsedelim.

Cryptolocker Virüsü Nedir?
Cryptolocker virüsü bilgisayarınızdaki dosyaları tamamen kilitleyen ve 64 bin haneli şifreyle etkinleştirmeden de açılmayan ustaca bir hacker tarafından hazırlanmış olan virüstür.
Cryptolocker Virüsünün Amacı Nedir?
Cryptolocker virüsünün yapımcısı olan hackerin amacı tüm dosyalarınıza erişebilmeniz için gereken 1 bit coin'i hackerin hesabına yatırılmasını sağlamaktır.

Bit Coin Nedir?
Bitcoin bir tür sanal paradır ve 1 bit coin yaklaşık olarak 264 dolara eşittir. Bitcoin i  hiçbir şekilde takibi yapılamadığından bu virüsün yapımcısı bu yolu kullanmaktadır.

Bu Virüsten Nasıl Kurtulurum?
Kurtulmanın tek yolu hackerin hesabına 1 bitcoini yatırmaktır. Eğer önemli dosyalarınız varsa ve yedeğini almadıysanız bu yoldan başka çareniz yok demektir.
Bir diğer seçenek ise formattan geçer ancak çoğu kullanıcı dosyalarını geri almak için bu yol yerine para yatırmayı seçmektedirler.

Nasıl Güvenenilirim?
Bütün bunları uygulayıp hackerin hesabına 1 bitcoin yolladınız diyelim ki bunun da bir garantisi olmasa da işlemler şu şekilde gerçekleşir; Bitcoin yollandıktan yaklaşık 24 saat sonra hacker sizin bilgisayarınıza bağlanıp bu virüsü kendisi kaldırır ancak dediğimiz gibi pek bir garantisi yok. Bu olayın başlarına geldiği 10 kişiden 3 ü paralarını göndermelerine rağmen virüsten kurtulamadılar.

Dikkat Edilmesi Gerekilenler ve Virüsün Bulaştığı Yollar?
Bu virüs genellikle şirket elemanlarına ve online fatuta işlemleri yapan kişilerin mail hesapları yoluyla bulaşır. Turkcell, Vodafone, Avea veya Turk Telekom dan ödenmemiş bir faturanız varmış gibi bir mail gönderirler ve detaylar için bir pdf dosyasını indirmenizin gerektiği söylenir. Siz bu pdf dosyasını çalıştırdığınızda bir anda bütün bilgisayarınız kitlenir ve yapıcak birşeyiniz malesef kalmaz.
- Dosyalarınızın Yedeğini Alın!
Dosyalarınızın yedeğini alarak bilgisayarınıza bulaşabilecek tehtitlerden fazla etkilenmezsiniz.
- Eset Antivirüsü Kullanın!
Bu virüsü kısa bir süreliğine tehtit olarak algılayan ve çalıştırılmaması gerektiğini savunan tek antivirüs programıdır. Bu yüzden eseti mutlaka kullanın.
- Maillerinize Dikkat Edin!
Size gönderilen maillerin hangi adresten gönderildiğine bakın örneğin ttnet@mail.com yerine ttnnet@mail.com adresinden gönderilmiş olabilir. Ve mutlaka fatura bilgisi için yetkili kişyle telefonla görüşüp doğru olup olmadığını sorgulayın.
Crypt0L0cker Virüsü Bulaşmış Bilgisayar Resmi;

Cryptolocker virüsünün yollandığı örnek mail;

Yukarıdaki örnek resimde e-fatura görüntüleme veya e-fatura ödeme adlı yazılara tıkladığınız anda virüs bilgisayarınıza inmektedir ve çalıştırdığınız an herşey artık bitti demektir.


Bu yazımızda sizlere cryptolocker in mantığı ve yapılacal işlemleri anlattık. Sorusu veya farklı bir sorunu olanlar bize konu altından yorum olarak bildirirlerse yardımcı oluruz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Previous
Next Post »